Over dit project

Zondag 5 oktober 2014 vond in Mechelen de volksraadpleging plaats over het al dan niet terugplaatsen van wijzerplaten op de Romboutstoren. Het electronisch stemsysteem werd op maat ontwikkeld voor Stad Mechelen. De software werd ontwikkeld in een samenwerking tussen verschillende Cronos deelbedrijven; binnen XPlore Group werd de software ontwikkeld en daarnaast leverde Upsell 20 iPads met bijhorende statieven.

De identiteit van de stemmers en hun al dan niet stemgerechtigd zijn werd gecontrolleerd via eID op een desktop PC; de eigenlijke stemming vond plaats op iPad. Het geheel maakte gebruik van een Java backend op JBoss applicatie server met HTML5 frontend (AngularJS) op iPad.

De stemming vond plaats tussen 10u en 17u in het stadhuis van Mechelen; 16 stemhokjes stonden ter beschikking. Gespreid over de dag werden net geen 6000 stemmen uitgebracht (een veel grotere opkomst dan verwacht). De wachtrijen reikten soms tot ver op de Grote Markt, maar uiteindelijk bedroeg de wachttijd zelden meer dan 10 minuten .

Burgemeester Bart Somers kon 5 minuten na het sluiten van het stemlokaal reeds de uitslag meedelen op het podium op de Grote Markt. En hij kondigde onmiddellijk al een vervolg aan van dit initiatief: in juni 2015 volgt er een nieuwe volksraadpleging over mobiliteit in de wijk Nekkerspoel.

De ondersteuning verliep technisch zeer. Dit blijkt ook uit de vele positieve reacties van mensen die hun stem kwamen uitbrengen (“handig”, “snel”, “state-of-the-art” …) als van het stadsbestuur zelf met o.a. persoonlijke felicitaties van burgemeester Somers voor het goede verloop en de professionele aanpak.

Een succes!

Categorie
Succesverhalen
Tags
Mechelen, Romboutstoren