Over dit project

Cronos Groep is mede-aandeelhouder van softwaretestbedrijf Passwerk in Berchem. Sinds de start van het bedrijf in 2008, wierf Passwerk al veertig mensen met autisme met een normale begaafdheid aan en daar komen er binnenkort nog 8 bij voor zijn nieuwe vestiging in Hasselt.

Passwerk is gespecialiseerd in het testen van software. Cronos Groep zorgt mede voor de opleiding als testingenieur. Meer dan de helft van de opgeleide testingenieurs worden via Cronos Groep mee op projecten geplaatst bij zijn klanten.

Passwerk screent de personen, tast hun talenten af en zet ze dan aan het werk in infofarmaticajobs in verscheidene bedrijven en overheidsinstanties.

Mensen met autisme werken sneller, zonder aan kwaliteit in te boeten, en ze ontdekken fouten die anderen niet zien. Overal in de bedrijfswereld vind je capabele mensen met autisme, van CEO’s tot piloten.

“Ze halen fouten uit de software. Daarnaast worden ze ingeschakeld om gegevens in te voeren, databanken op te ruimen of andere opdrachten waarvoor een procedure gevolgd moet worden en nauwkeurigheid essentieel is. Onze mensen werken in 95% van de gevallen op de locatie bij onze klanten”, zegt directeur Nico De Cleen.

Een aantal getuigenissen van werknemers met autisme:

Tijana: “Voordat ik bij Passwerk kwam, voerde ik tijdelijke administratieve jobs uit. Dat waren voor mij vaak heel stresserende situaties. Ik voelde me op de werkvloer vaak niet begrepen. Werken zonder begeleiding is voor mij vaak te chaotisch. Ik wist dan ook niet goed hoe met mijn collega’s om te gaan.”

Dirk: “Er zijn nog scharniermomenten waarop ik de pedalen verlies, vooral wanneer ik meer uitleg nodig heb om een bepaalde applicatie goed te kunnen testen. Het juiste moment vinden om inlichtingen te vragen aan mijn collega’s die druk bezet zijn, is voor een asperger niet evident.”

Kevin: “Ik werk onbewust veel te snel. Niet dat ik fouten maak, maar mijn tempo ligt zo hoog dat ik snel om nieuw werk moet vragen. Eerlijk gezegd vind ik dat als het over jobs gaat, autisten sowieso beter zijn dan gewone mensen. Minder complexen, meer en beter werken. Een volledig uit mensen met autisme bestaand bedrijf zou de concurrentie compleet verpulveren. Meer oog voor detail, minder gepraat, meer focus, veel meer structuur, zo transparant als een glas en toch een goede werksfeer.”
Met bijgevoegd filmpje van Animated Explanations krijgt u een goed beeld van de kenmerken van autismespectrumstoornis.

Categorie
Initiatieven