Het potentieel van de HoloLens

Naar aanleiding van het commercialiseren van de HoloLens, blikken we vanuit De Cronos Groep terug op het potentieel van deze AR-bril. Een jaar geleden is de HoloLens via de US vestiging van PreviewLabs gelanceerd bij De Cronos Groep. De bedoeling was dat verschillende Cronos bedrijven hiermee aan de slag zouden gaan om te testen wat de mogelijkheden zijn. De Cronos Groep streeft er bewust naar om in een vroeg stadium ervaring op te bouwen met nieuwe technologieën, om die kennis en ervaring om te zetten in strategische oplossingen voor hun klanten.

Nagenoeg alle Microsoft partners in Belux hebben 1 of 2 devices aangekocht, maar weinigen beschikken over de volledige skillset die nodig is om kwalitatieve apps voor de HoloLens te ontwikkelen. Door de unieke structuur van De Cronos Groep hebben we de combinatie van verschillende expertises in huis waaronder 3D modelling en game development in Unity, .NET development voor het UWP app gedeelte, cloud expertise voor connected experiences en mogelijkheden tot o.a. implementatie als managed device in enterprise.

Hieronder een aantal cases om dit verder toe te lichten:

Technische support voor industriële installaties

PreviewLabs ontwikkelde een prototype voor de HoloLens die verkent hoe de AR-bril gebruikt kan worden voor het verlenen van technische support bij het onderhoud van industriële installaties. In het prototype werd een helpdesk scenario gesimuleerd waarbij een onderhoudstechnieker ondersteuning krijgt van een machinebouwer en bijvoorbeeld aanwijzingen krijgt over waar precies op de machine het nieuwe onderdeel geplaatst moet worden.

“Eén van de belangrijke meerwaarden van een augmented reality toestel zoals de HoloLens is dat je het als een bril kan dragen en dat het toelaat te delen wat je kan zien. Hierdoor kan men precieze aanwijzingen geven via pijlen en instructies die aan je gezichtsveld worden toegevoegd. Dit maakt het veel makkelijker voor bijvoorbeeld dit soort helpdesk scenario’s, en dit alles handenvrij.”, aldus Bernard François, zaakvoerder van PreviewLabs.

https://youtu.be/owQnh6FJgqU

 

Bouwwerven bespreken met behulp van hologrammen

Bouwbedrijven stellen CAD-plannen op volgens de BIM-methode (Building Information Model). Zo’n plan bevat informatie over leidingen, technieken, materialen, etc. Door dit met Mixed Reality te visualiseren voor klanten en projectontwikkelaars, innoveren bouwbedrijven hun businessmodel. Dankzij Microsoft Hololens kunnen meerdere personen een holografische figuur bekijken en aanpassen, en dat vanop verschillende locaties. De wijzigingen in de 3D-laag zijn onmiddellijk zichtbaar voor iedere betrokken partij die een HoloLens draagt.

‘Bedrijven ervaren meteen de meerwaarde van het projecteren van 3D maquettes waar ze samen aan kunnen werken.’ – Bart Van Hecke Enriched.

Een video ervan vind je op https://vimeo.com/220622154

 

Het INHOVA project om chirurgen te ondersteunen

Samen met UZ Brussel (en deels VUB) zijn we aan het INHOVA project gestart. INHOVA staat voor “Intra-operative Hololens Visual Assistence” en moet chirurgen helpen om operaties inhoudelijker efficiënter voor te bereiden, of visuele assistentie op basis van MRI/CT scans tijdens de operatie te verbeteren.

De InspireX cluster staat met zijn 800 dynamische medewerkers garant voor kennis en ervaring, ongeacht de toepassing of industrie. Innovatie dragen ze hoog in het vaandel.https://vimeo.com/InspireX