Cronos Groep sponsort eerste university accelator in Europa, imec.istart

LEUVEN, 23 februari 2018 – Op de World Incubation Summit in Toronto, Canada, onthulde UBI Global gisteren hun tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. 1,370 programma’s van over de hele wereld werden gescreend. Imec.istart, imecs business acceleratorprogramma, behoorde ook dit jaar bij de absolute toppers en werd 4de in de categorie ‘World Top Business Accelerator – Linked to University’. Daarmee is imec.istart ook meteen de hoogst geplaatste Europese accelerator.

De ranking is gebaseerd op de UBI Global World Benchmark Study, wereldwijd de grootste screening van universiteitsincubatoren en -acceleratoren. Aan de hand van een uiteenlopende lijst van meer dan 50 parameters evalueren en vergelijken ze incubator- en acceleratorprogramma’s die gelinkt zijn aan een universiteit of onderzoeksinstelling. In ruil ontvangen de deelnemende programma’s een objectieve analyse van hun prestaties en economische impact, wat hen toelaat om hun begeleidingstraject steeds verder te optimaliseren. Imec.istart, imecs business acceleratorprogramma, nam dit jaar voor de derde keer deel aan UBI Global’s World Benchmark Study. Ook vorige keer behoorde imec bij de koplopers: imec.istart behaalde toen de vierde plaats wereldwijd in de categorie ‘World Top Business Accelerator – Linked to University’.

Ook dit jaar blijft imec.istart een vaste waarde in de lijst van toppers, met de 4de plaats wereldwijd. Sven De Cleyn, imec.istart program manager: “We blijven ons programma continu verbeteren om onze start-ups de optimale begeleiding te bieden. Sinds de vorige ranking zijn veel van onze portfoliobedrijven heel sterk gegroeid, zowel in binnen- als buitenland. Ze slagen er ook steeds beter in om vervolgfinanciering te vinden om na afloop van ons begeleidingstraject te kunnen blijven groeien. Dankzij de fusie tussen imec en iMinds, kunnen wij onze start-ups nu ook nog betere technologische ondersteuning bieden.”

Meer dan 1.000 voltijdse jobs, meer dan 188 miljoen euro omzet

Hoewel het imec.istart programma pas werd opgericht in 2011, omhelst het portfolio al 140 tech start-ups gericht op erg uiteenlopende sectoren, van multimedia en logistiek tot de zorgsector. Die start-ups creëren vandaag de dag samen meer dan 1.000 voltijdse jobs en behalen een omzet van meer dan 188 miljoen euro.

Elke euro geïnvesteerd door imec leidt tot 13 euro vervolgfinanciering

Een andere parameter waarop het imec.istart programma erg goed scoort is toegang tot vervolgfinanciering. Sven De Cleyn: “Bij hun deelname aan het imec.istart programma ontvangen de start-ups van ons een initiële financiële injectie van 50.000 euro startkapitaal. Doorheen het 12- tot 18-maanden durende begeleidingstraject ondersteunt imec.istart hen via imecs uitgebreide partnernetwerk  bij het zoeken van vervolgfinanciering. Dankzij deze intensieve begeleiding slaagden onze start-ups er in 2016 in om meer dan 20 miljoen euro vervolginvestering op te halen (een cijfer dat overigens in 2017 opnieuw gehaald werd); op elke euro geïnvesteerd door imec volgt vandaag minstens 13 euro externe financiering. Op dat vlak blinkt imec.istart zeker uit in vergelijking met andere topacceleratoren.”

Van Vlaamse start-up tot internationale speler

Het doel van een business accelerator is niet enkel om start-ups doorheen de eerste moeilijke maanden van hun bestaan te helpen, maar ook om hen te laten uitgroeien tot scale-ups. In het 2017 European Scale-Up Report van Omar Mohout staat imec.istart ook in de top 10 van de meest succesvolle acceleratoren op dit vlak.

Ook internationaal doen de imec.istart bedrijven het goed. Zo zit bijvoorbeeld het klantenbestand van Datacamp, dat een online leerplatform voor datawetenschap aanbiedt, voor 95% in het buitenland,. Daarnaast richt ook Ugentec, dat moleculaire labs ondersteunt bij DNA analyses, zich sterk op buitenlandse klanten. En ook de 3D-tool van Twikit voor het gepersonaliseerd ontwerpen van erg uiteenlopende producten (van scheerapparaten tot juwelen en interieurselementen in auto’s) richt zijn pijlen op de internationale markt, met klanten in o.a. de VS, Duitsland en Frankrijk.

Sven De Cleyn: “We zetten de laatste tijd steeds meer in op die internationalisatie. Zo organiseren we sector-specifieke missies om onze start-ups te helpen om een buitenlands netwerk uit te bouwen in hun veld. Bovendien zijn we deel van EuroIncNet, een internationaal netwerk van hoog gerankte Europese acceleratoren die elkaars start-ups ondersteunen, en van de Flanders New York Accelerator (FNYA), een samenwerking met Entrepreneurs Roundtable Accelerator (ERA) die Vlaamse start-ups ondersteunt in de VS. Via dit soort initiatieven willen we ons aanbod blijven versterken.”

Over imec en het imec.istart ondernemersprogramma

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en onderwijs.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3.500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2016 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 496 miljoen euro. Meer informatie op www.imec.be.

Via het imec.istart-programma ondersteunen we onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee; ondersteuning die bestaat uit financiële support, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van een startende onderneming. Het imec.istart-programma loopt typisch gedurende 12 tot 18 maanden, afhankelijk van de maturiteit van de technologie, de ervaring van het start-upteam en specifieke marktkenmerken. Het imec.istart programma wordt financieel ondersteund door het imec.istart fonds met als partners ING, BNP Paribas Fortis, Telenet, Cronos en de Vlaamse Overheid. Meer informatie: www.imec-int.com/istart.

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a “stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).